söndag 29 maj 2011

Kokosgröt med apelsin och inkabär

Morsdag och jag fick frukost på sängen. En riktigt skön start på en annars stressig dag.
Kokosgröten är krispigt god och smakar milt av kokosen.
Jag skriver receptet till en person eftersom det är så lätt att öka på då till rätt antal.

Du behöver:

2 msk kokosflingor
½ dl hirsflingor
1 dl kokosmjölk
ca 1 dl vatten
en nypa havssalt

apelsinbitar
inkabär



Blanda samman allt utom vattnet i en kastrull och låt koka i några minuter. Rör i vatten under koktiden till rätt konsistens. Kokosmjölken är så olika tjock så det behövs olika mycket vatten från gång till gång. Lägg på apelsinbitarna och inkabären. Servera med mandelmjölk. (Mixa ½ dl mandlar med 1 dl vatten. Tillsätt 1 dl vatten och mixa en stund till.) Smaka och njut i gott sällskap!

(Kokosgröten är till dag 2 i rotations-schemat)

onsdag 25 maj 2011

Bovetegröt

Bovetegröt är också en av mina favoriter. Som ni nog förstått så gillar jag gröt väldigt mycket. Och det finns så mycket att välja mellan. Det blir aldrig tråkigt!
Till en person tar jag:
½ dl krossat bevete
knappt 2 dl vatten
en nypa havssalt

Börja med att måtta upp bovetekrosset i en liten kastrull. Häll sedan hett vatten över krosset och skölj därefter i en trådsil med kallt vatten. På detta sätt tar man bort ett färgämne som kan irritera ögonen. Häll tillbaka bovetet i kastrullen och koka med vatten och salt i ca 10 minuter.
Jag äter gärna gröten med hallon och hasselnötsmjölk och till det en riktigt röd och god tomat.
Hasselnötsmjölken gör jag med en stavmixer. Jag mixar ½ dl hasselnötter med 1 dl vatten. Efter en stund häller jag i 1 dl vatten till och mixar en kort stund. Enkelt och gott!

(Gröten är till dag 1 i rotations-schemat)

söndag 15 maj 2011

Groddar

Den här våren har jag börjat grodda. Jag köpte en groddningslåda på en hälsokost-affär och satte sedan igång. Jag har hunnit prova lite olika bönor, linser och frön. Med olika resultat! Jag har inte fått allt att växa. Men gröna linser, bovete och adzukibönor har blivit bra alla gånger. Ja, nästan – första gången jag skulle grodda bovete så slängde jag det eftersom jag trodde att de små vita rötterna var mögel-sporer. (Jag har läst att groddarna lätt möglar, men det har det inte gjort för mig en enda gång.) Det är lite pyssel med att komma ihåg att vattna morgon och kväll men riktigt roligt att se när de växer på bara några dagar. Och goda blir de!
Groddarna är goda i sallader, i maten eller på matvåffla/bröd. De håller sig bra i kylen i 4-5 dagar.
På bilden är det gröna linser och adzukibönor.

söndag 1 maj 2011

Hirsgröt med dadlar, solrosfrön och mandelmjölk



Hirsgröt är en favoritfrukost som går snabbt att göra.

Till en person tar jag ½ dl hirsflingor som jag kokar med 2 dl vatten och en nypa havssalt. Gröten behöver bara koka upp och sedan småputtra i några minuter. Sedan lägger jag dadlar som jag skurit i småbitar och solrosfrön på gröten.

Mandelmjölken mixar jag av ½ dl mandlar och 2 dl vatten. Jag börjar mixa med hälften av vattnet och häller på resten efter en liten stund. Om man vill kan man sila nötmjölken men det är också gott med nöt-krosset.

En morot och en apelsin till detta och man blir skönt mätt!

(Gröten är till dag 2 i rotations-schemat)