fredag 1 juli 2011

Havrescones

Bra att ha i frysen till sommarens utflykter.
Till 12 st behövs:
7 ½ dl havremjöl
1 ½ tsk havssalt
3 tsk bakpulver
6 msk majsolja
ca 2 ½ dl vatten

 Havremjölet hittar jag i min livsmedelsaffär. Bröden blir lite smuliga men väldigt goda.

Börja med att röra ihop de torra ingredienserna. Blanda i olja och vatten. Jag brukar använda elvisp med degkrokar. Degen ska vara på gränsen till kladdig. Rulla 12 bollar och platta ut dem på 2 bakplåtar (oljade eller med bakplåtspapper). Grädda i 220 grader i ca 10 minuter. De är klara när de släpper från bakplåten.
Om man vill kan man hacka cashew-, para- eller pistaschnötter och trycka ner lite lätt på bröden innan man gräddar dem. Idag tog jag avokadoröra med lite cashewnötter på istället och mango till det. (Jag har ofta fryst mango i påse hemma.)
Avokadoröran gör jag av en mosad avokado, en nypa salt och lite majsolja som jag rör ihop till en krämigt god röra. Ibland blandar jag i lite fruktjuice från en lime.

(Receptet är till dag 4 i rotations-schemat)