söndag 18 september 2011

Hela äpplen i ugnen

Äppeltider! Det finns så mycket gott att göra med äpplen. En favorit som jag minns från när jag var liten är ugnsbakade äpplen. Jag provade att göra med rapsolja, honung och nötter. Det blev riktigt gott! Äpplenas lite syrliga smak i kombination med honungen och nötterna smakade mums!


Du behöver:
äpplen
rapsolja
flytande akaciahonung
hackade hasselnötter och valnötter
Mina äpplen är ganska små så jag tog 2 per person. Jag måttade inte när jag höll på men skulle tro att det kanske var ½ dl nötter till 6 små äpplen.
Jag började med att kärna ur äpplena med en äppelpipa så att det blev ett hål rakt igenom äpplet och la dem i en ugnssäker form med hålen uppåt. Jag hällde över rapsolja så att det täckte hela frukten och rann ner lite på botten. Sedan ringlade jag honungen över äpplena och lite på botten och strödde över de hackade nötterna. 
Jag gräddade  i 225 grader i mitten av ugnen i 15 minuter. Det var på gränsen till för länge. Mina små äpplen blev klara snabbt. Större äpplen behöver mer tid innan de blir mjuka.
Jag lät äpplena svalna lite och serverade soygurt smaksatt med en knivsudd stevia till.

(Receptet är till dag 1 för dig som äter rotations-kost.)