Gott utan mjölk

Jag har varit överkänslig mot mjölk i många år. Och min dotter har både komjölkprotein intollerans och laktos intollerans. Så vi äter helt mjölkfri mat.
Det finns en hel del produkter i affären som ersätter mjölkprodukter. T ex havredryck, risdryck och sojadryck (men tyvärr så innehåller en del av sojadryckerna socker). Naturell soygurt är mycket användbar – i maten, till efterrätten eller som "fil" med t ex äpple, russin, nötter och bovetepuffar. Havregrädde är bra till matlagning. Det finns också soja creme fraiche och olika sorters ”grädde” och vaniljsås. Men bara med socker...

Mjölkfritt margarin har jag slutat att använda. Jag vill hellre ha olja.
Jag ersätter också mjölk med nöt-mjölk. Jag mixar ½ dl nötter med 1 dl vatten och tillsätter 1 dl vatten efter en stund. Gott till gröten. Om man vill dricka kan man sila först.
Kokosmjölk är gott i maten, t ex när man wokar.
Ägg-macka med persilje-röra är en favorit. Jag blandar fryst hackad persilja med lite olja och havssalt. Brer röran på ett knäckebröd och lägger äggskivorna på. Enkelt och gott!

Jag kan äta getost, t ex feta-ost som är gjord på enbart getmjölk är gott till mycket. Mat-våffla (gjord på kikärtsmjöl) med getost - mjukost eller hårdost - är en annan favorit. Hårdosten är också god att blanda i skyn till t ex lammfärsbiffar. Mmm...