Rotationskost



Jag har inte ätit mjölkprodukter på många år. Min mage tål inte det. Men annars trodde jag att jag tålde all mat. Jag tyckte inte om banan, nötkött och lite annat. Men jag hade inga tydliga problem med magen. Nu har det visat sig att jag har allergi typ 3, d v s matöverkänslighet, mot många livsmedel. Jag har gjort IgG-test och med facit i hand tänker jag att jag har haft problem med magen utan att förstå det. Istället för direkta mag-besvär har jag värk och blir trött.
Nu sedan jag börjat med rotations-kost tycker jag om både bananer och nötkött. Min smak påverkades troligtvis av hur magen tålde maten. Jag mår bra av mat nu. Jag blir piggare och jag blir varm i kroppen när jag ätit.
Rotations-kost innebär att man delar upp alla livsmedel i matgrupper efter hur de påverkar magen. Matgrupperna är fördelade på fyra dagar och på så sätt roterar man det man äter. De flesta äter ofta samma mat till frukost. Fil, yoghurt eller gröt, kaffe, thé och smörgås. Ofta bra mat men inte särskilt varierande. Med roterande kost äter jag olika frukost varje dag. Dag 1 kan jag äta bovetegröt med hallon, hasselnöts-mjölk och en tomat. Dag 2 äter jag kanske hirsgröt med solrosfrön, mandel-mjölk, ägg och en apelsin. Dag 3 kan det bli amarant och aprikos gröt med kardemumma, bananskivor och pecannöt-mjölk. Och dag 4 kan jag ta havregrynsgröt med kanel och risdryck, avokado och några paranötter. Gröt-frukost varje dag men gjort på helt olika ingredienser.
Genom att rotera maten kan jag äta t ex bananer en dag och låta magen vila och läka de andra tre dagarna. De födoämnen som jag är lite överkänslig mot klarar jag nu och de födoämnen som jag är mer överkänslig mot, t ex mjölkprodukter undviker jag. På sikt kan överkänsligheten försvinna helt eftersom magen inte längre blir överbelastad av samma mat utan istället kan bygga upp en tolerans. Kroppen kan tillgodogöra sig maten på ett annat sätt eftersom näringen i maten kan tas upp bättre av mage och tarmar. När magen mår bättre blir andra symptom i kroppen också bättre.
Jag använder Ingrid Franzons rotations-schema ur boken ”Hjälp! Vad ska jag äta? Handbok för överkänsliga.” och mina recept är anpassade efter schemat. Boken finns att beställa på flera bokförlag på nätet.