söndag 19 juni 2011

Morotskaka med kokoskräm, kiwi och papaya

Jag har provat en ny variant av mjuk mandelkaka och det blev en morotskaka med kokosmjölk och frukt. En bakelse att njuta av till midsommar!

Morötterna gör kakan söt och om man vill ha den sötare kan man ha i mer. Men då blir kakan lite mer kompakt (men fortfarande god).
Ibland är jag mer sötsugen och jag blandade i kokossocker den här gången. Det blev riktigt gott. Kokossocker görs av kokosblommans nektar, den är söt och smakar lite, lite kola. Jag har hittat den på nätet. Det går säkert bra att ta t ex flytande akaciahonung också. Men det behövs egentligen inte för kakan är god som den är.

Du behöver:

3 ägg

200 g sötmandlar

2 dl rivna morötter (eller 2 ½ - 3 dl)

ev 1 dl kokossocker

solrosolja till formen

kokosmjölk (på burk eller tetra)

kiwi och papaya

Börja med att dela äggen med vitorna och gulorna i varsin skål. Hacka sedan mandlarna med kniv eller mixer. Finhackat blandat med lite större mandelbitar blir gott. Riv morötterna fint och blanda mandlarna och morötterna med äggulorna och ev kokossocker (eller honung). Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum och rör försiktigt ner det i morotssmeten. Häll smeten i en oljad form med avtagbar kant och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min i 175 grader. De sista minuterna kan man få lägga bakplåtspapper över formen så att den inte blir för mörk. Låt kakan kallna i formen. (Morotskakan går bra att frysa in.)
Morotskakan blir extra god med kokosmjölk och frukt. Jag använder det vita krämiga i kokosburken/tetran. Kokosmjölk skiktar sig och den rinnande och genomskinliga mjölken sparar jag och använder i matlagning. Bred ut kokoskrämen på kakan och dekorera med kiwi och papaya. Trevlig midsommar!
(Receptet är anpassat till dag 2 i rotations-schemat)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar