tisdag 29 mars 2011

Mjuk mandelkaka

Det här är en kaka som är god och luftig! Utan socker och utan vetemjöl. Jag blev så glad när jag hittade den här.


200 g sötmandel
150 g dadlar
3 ägg
ev ½ tsk ekologiskt vaniljpulver
solrosolja till formen


Sätt ugnen på 175 grader.



Börja med att finhacka mandlarna. Det tar ett tag! Det går säkert att prova med mixer-hackade mandlar, men det blir mer som ett mjöl och jag tycker att det är gott med lite större nötbitar i kakan. Kärna sen ur dadlarna – lättast om man skär dem på längden vid kärnan och sen trycker ut kärnan. Dadlarna ska också hackas och sen mosas med en gaffel så gott det går. Dela äggen med vitorna och gulorna i varsin skål. Blanda mandlarna, dadlarna och vaniljpulvret med äggulorna. Jag tycker att det är lättast att använda händerna. Vispa äggvitorna till ett fast skum och rör försiktigt ner det i mandelsmeten. Häll i en oljad form med avtagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min i 175 grader. De sista fem minuterna kan man få lägga bakplåtspapper över formen så att den inte blir för mörk. Kakan går bra att frysa in.

(Till dag 2 - rotations-kost)

1 kommentar: